Tjeckien i våra hjärtan 

02.07.2021

Ett hjärta för Tjeckien 

Vår resa och mission i Tjeckien började egentligen hösten 2019 då jag och min fru Elisabet åkte ner ett par veckor för att känna av stämningen helt enkelt. Vi fick bo på en camp utanför en liten stad som heter Hlinsko, som ett par vänner till oss bjudit ner oss till. Under denna tid fick vi förmånen att resa runt i Tjeckien och se dess vackra landskap och den finan naturen. Denna resa blev grunden till vårt fortsatta volontärarbete där. Genom en församling i Pardubice når vårt stöd ut idag till människor som behöver vår hjälp. Vårt mål är att på nytt resa ner igen till Tjeckien, för att hjälpa till med nya volontääruppdrag. 

Ett vackert land - Mitt i Europa 

Tjeckien är ett vackert land med många idylliska städer och små byar. Det tjeckiska språket med dess kultur är A och O för att man ska kunna acklimatisera sig och är i och för sig en utmaning. Men det går att lära sig språket och förstå dess kultur. 

Det tjeckiska språket med dess kultur är A och O för att man ska kunna acklimatisera sig...

När man väljer att bo i ett nytt land där man inte förstår språket eller dess kultur är det särskilt viktigt att ta tag i denna utmaning så fort som möjligt. Ett tips är att börja lära sig det nya landets alfabet, siffror och inte minst hur man uttalar detta. Ett annat tips är att ha roligt med språkinlärningen och att inte ge upp. När vi bodde i landet blev språket mer naturligt för oss, då vi dagligen mötte människor med tjeckiska som modersmål. På så sätt byggdes vårt tjeckiska ordförråd upp steg för steg.